Creix l’atur a la indústria, que suposa el 17,5% de l’ocupació a Catalunya

L’ocupació industrial va caure un 5,9% internanual, segons les dades del 3r trimestre de l’EPA 2020. El descens es va concentrar en les indústries d’alimentació, tèxtils, fusta, paper i arts gràfiques (-8,2%), la branca de maquinària, material elèctric i de transport (-7,5%) i la química i cautxú (-12,6%). En canvi, l’ocupació va augmentar en la metalꞏlúrgia (+9,9%) i en les indústries extractives, energia, aigua i residus (+9,3%). 

La indústria suposa el 17,5% de l’ocupació a Catalunya (583.300 persones). Per activitat, el 6,1% del total treballa en les indústries d’alimentació, tèxtils, fusta, paper i arts gràfiques; el 5,2%, en la branca de maquinària, material elèctric i de transport i el 2,9%, en la química i el cautxú. A continuació, la metalꞏlúrgia, suposa l’1,9% i les indústries extractives, energia, aigua i residus, l’1,4% . 

Segons les dades del 4t trimestre de l’EPA, la taxa d’atur a Catalunya a tancament del 2020 se situa en el 13,9%, la més elevada des de 2016. Això són més de mig miler de persones sense feina. L’ocupació ha disminuït un 4% internanual respecte l’any anterior, abans de la pandèmia de la Covid. Per sexes, l’atur femení (15%) es manté per sobre del masculí (12,9%) i també creix més. Per edat, l’ocupació juvenil de 16 a 24 anys és la més afectada, amb una caiguda de l’ocupació del -16%.

Als Països Catalans, les dades de gener mostren una destrucció d’uns 20.000 llocs de treball (10.470 al Principat, 10.094 al País Valencià i 998 a les Illes). Els sectors més afectats per la disminució de l’ocupació a Catalunya, després de l’agricultura, han estat la indústria (-5%) i els serveis (-3,8%) i no tant la construcció (-0,3%).

Pel que fa a la qualitat de l’ocupació, creix l’ocupació a temps parcial (+5,4%) i disminueix a temps complet (-0,3%). Així mateix, augmenta l’ocupació assalariada amb contracte temporal (+2%) i cau l’assalariada indefinida (-0,2%).